Wat te doen bij een overlijden

Wanneer iemand overlijdt worden we niet alleen geconfronteerd met allerlei emoties, maar ook een hoop praktische zaken die bij het verlies van een dierbare horen. Een van de meest gestelde vragen rondom dit onderwerp is dan ook: “Wat te doen bij overlijden?”. In dit artikel zullen we een stapsgewijs doornemen wat u allemaal moet regelen om deze tijd goed door te komen.

Informeer de juiste mensen

U informeert zo snel mogelijk de huisarts of het ziekenhuis zodat de overlijdensakte opgesteld kan worden. Natuurlijk stuurt u ook snel een bericht naar familieleden, vrienden en werkgevers over het overlijden. We zien vaak dat naaste familie en vrienden eerst telefonisch of digitaal worden ingelicht. Mensen die verder van de overledene af staan ontvangen meestal alleen een rouwkaart. Ook kunt u ervoor kiezen om een bericht op social media, in de krant of op een speciale webpagina te plaatsen.

Regel de uitvaart(ceremonie)

Het plannen van de uitvaart is een van de meest urgente taken na een overlijden. Als de overledene geen specifieke instructies heeft achtergelaten moet u beslissingen nemen over de begrafenis of crematie, de locatie, de datum en andere details. Het kan nuttig zijn om een begrafenisondernemer zoals Lupine te raadplegen om te helpen bij het regelen van de uitvaartdienst.

Belangrijke documenten verzamelen

Na het overlijden van een persoon moeten het overlijdenscertificaat, testamenten, levensverzekeringen, bankrekeningen, eigendomsakten en andere juridische en financiële documenten verzameld worden. Ze zijn namelijk cruciaal voor het afhandelen van de nalatenschap.

Neem contact op met de notaris

Als de overledene een testament heeft achtergelaten, moet u contact opnemen met een notaris om het testament te laten valideren. De notaris kan ook helpen met juridische aspecten van de nalatenschap, zoals het benoemen van een executeur en het indienen van documenten bij de rechtbank, als dat nodig is.

Regel financiële zaken

Na het overlijden moeten financiële zaken worden geregeld. Denk aan het annuleren of overzetten van bankrekeningen, het afhandelen van schulden en hypotheken, het aanvragen van uitkeringen en het regelen van belastingzaken. Het kan handig zijn om een financieel adviseur of een advocaat in te schakelen om te helpen bij deze administratieve taken.

Sluit sociale media-accounts

Tegenwoordig moeten we ook nadenken over de online aanwezigheid van de overledene. Sluit de sociale media-accounts om ongewenste herinneringen en ongemakkelijke situaties te voorkomen. Dit kan ook helpen bij het beschermen van de privacy van de overledene. Diverse social media platforms bieden de mogelijkheid om via een speciaal formulier een overlijden te melden, waarna het profiel verwijderd kan worden of zelfs een speciale ‘herdenkingsstatus’ kan krijgen.

Neem de tijd

Wanneer iemand overlijdt, moet u niet alleen een hoop praktische en administratieve zaken regelen, maar ook zorg dragen voor uw eigen emotionele welzijn. Neem de tijd om te rouwen. Het is een uitdagende en verdrietige tijd, maar met de juiste ondersteuning en stappen kunt u het verlies van een geliefde op een respectvolle en liefdevolle manier verwerken.

Heeft u vragen?

We staan graag voor u klaar.  Door op de contactknop te drukken kunt u uw vraag kwijt. Wij zullen zo spoedig mogelijk uw vraag beantwoorden.

Peter